Geplaatst in autisme, Kind en autisme, logopedisch onderzoek, ontwikkelingsachterstand, ontwikkelingsniveau, taalontwikkelingsachterstand

Soms snap ik er niks meer van….

Ik heb maar een paar maanden het idee gehad dat ik Daniël begreep… Dat ik eindelijk kon stoppen met observeren en de malende gedachten en vragen in mijn hoofd kon laten rusten. De eerste maanden nadat wij zijn diagnose kregen, (zijn “gebruiksaanwijzing”) konden wij ons hier helemaal in vinden.

Overduidelijk klassiek autisme en een grote ontwikkelingsachterstand, PUNT.

Gewapend met zijn diagnose konden wij op zoek gaan naar de juiste hulp. Nadat wij een passende plek voor hem gevonden hadden, dacht ik mijn vragen en twijfels, de komende jaren te kunnen laten rusten. Het tegendeel was echter waar; de twijfels sloegen na een paar maanden alweer toe. “Zou hij wel echt zoveel ontwikkelingsachterstand hebben?” “Had ik niet gewoon moeten wachten totdat hij vier jaar was, misschien was er dan wel niks meer met hem aan de hand.”

Raadsel

Ik merkte dat ik weer bezig was met observeren. Hij stelt mij keer op keer voor raadsels! Dit bedoel ik niet negatief hoor! Ik ben juist enorm verbaasd, blij en dankbaar met de ontwikkelingen die ik bij hem zie! Maar doordat hij autisme heeft, (dáár twijfel ik niet aan) gaat zijn ontwikkeling niet op de “normale”manier. Opeens ontwikkeld hij zich op een bepaald gebied heel hard, maar op andere gebieden blijft hij weer jaren stilstaan; heel bizar.

Omdat ik heel graag wilde weten op welk ontwikkelingsniveau Daniël momenteel zit, heb ik gevraagd of er opnieuw een onderzoek kon worden gedaan. Het was inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat er gekeken was op welk ontwikkelingsniveau hij zat. Ik was erg benieuwd of hij de achterstanden aan het inhalen was.

Langzamerhand druppelen de uitslagen van de onderzoeken binnen. Als eerste krijg ik de uitslag van zijn cognitieve testen. Prachtig om te lezen hoe leuk hij de onderzoeken vond en hoe goed hij heeft meegewerkt. Vormpjes en puzzels; net iets waar hij heel goed in is en wat hij enorm leuk vindt. Op dit onderdeel scoort hij een ontwikkelingsniveau van 25 maanden. Hij is 34 maanden, dus zijn achterstand is “maar”negen maanden.

Opnieuw een uitslag

Deze keer zit ik met de logopediste aan tafel. Vandaag krijg ik de uitslagen van het logopedisch onderzoek dat zij heeft afgenomen. Ik ben erg benieuwd, want dit is overduidelijk zijn zwakke kant. Samen lopen wij het verslag door. Op de volgende vijf gebieden scoort hij helaas een ontwikkelingsleeftijd van maar negen maanden; Interactiefunctie, Expressiefunctie, Sociale Functie, Controlefunctie en Representatiefunctie.

Dat verklaart voor mij meteen waarom hij zoveel niet lijkt te begrijpen van wat wij tegen hem zeggen. Aan de ene kant kan hij tot tien tellen en herkent hij alle cijfers. Noemt hij alle voertuigen op en weet hij de namen van heel veel dieren. Maar toch snapt hij opdrachtjes zoals; “Daar komt papa aan, ga maar zwaaien!” of; “Ga je schoentjes maar pakken, dan gaan we naar buiten” nog steeds niet.

We lopen samen het dossier verder door. Het taalbegrip van Daniël wordt geschat op het taalbegrip van een kindje van één jaar en negen maanden. Zijn taalproductie op één jaar en 2 maanden.

Flink wat achterstand dus. Maar gezien zijn goede ontwikkeling op dit moment zal hij in de toekomst ongetwijfeld gaan praten. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Foutloos

We praten wat door over de onderzoeken en de logopediste verteld mij hoe opmerkelijk de verschillen in de ontwikkeling van Daniël zijn. Zij gaf hem tijdens het onderzoek kaartjes waar de woorden bal, bel en bed op geschreven stonden. Vóór hem op tafel lagen dezelfde kaartjes. Hij moest het kaartje met hetzelfde woord bij elkaar zoeken. Foutloos kon hij deze opdracht maken. Heel knap van hem, want deze woorden lijken heel veel op elkaar. Hoe zij hem dit duidelijk heeft weten te maken? Ik heb echt geen idee!

Het advies van de logopediste is zeer opmerkelijk; Ze wil gaan beginnen met de eerste stap naar het “leren lezen”. Zij wil zijn sterke kant gaan gebruiken om zijn zwakke kanten te helpen ontwikkelen. Ze heeft namelijk het idee dat hij, door zijn scherpe waarneming, heel snel door zou kunnen hebben welk woord bij welk plaatje hoort. Dit zou komen doordat hij de combinaties van letters herkent. We moeten thuis gaan oefenen met plaatjes van dieren. Onder het plaatjes staat het woord geschreven van het dier op het plaatje, dat geschreven woord moeten wij van het plaatje afknippen. Ze denkt dat hij zelf het woord bij het juiste plaatje moet kunnen vinden.

Ik wist niet wat ik hoorde! Als ik de plaatjes binnen heb en het lukt hem inderdaad, dan film ik het en zet het in een blog, beloofd! Ik zal me er bij neer moeten leggen dat ik zijn manier van ontwikkelen waarschijnlijk nooit helemaal zal begrijpen. Hij verrast ons keer op keer in de positieve zin!

Eerlijk gezegd snap ik nog steeds niks van autisme. Ik heb drie kinderen met een vorm van autisme, maar ik kan hier nog steeds geen definitie van geven. Ik heb wèl gemerkt dat bij twee van mijn kinderen de kenmerken van autisme steeds minder zijn geworden naarmate ze ouder werden. Bij Daniël ben ik daarom erg benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen.

Te gast bij het radioprogrammaOpen Huis”
Tot slot wil ik nog even iets leuks met jullie delen. Ik ben uitgenodigd door het radioprogramma “Open Huis.” (http://www.eo.nl/radio5/programmas/openhuis/ ) Aanstaande zaterdagmiddag van half drie tot half vier ben ik te gast in de uitzending. Het onderwerp van deze uitzending is “Autisme”. Ik zal daar vragen proberen te beantwoorden en vertellen over mijn ervaringen met autisme. Ik hoop dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan meer bekendheid over autisme en vooral ook over eetproblemen bij autisme.

Het gaat goed én slecht

Nu ik het toch over eetproblemen bij autisme heb; ik heb afgelopen vrijdag een nieuwe blog geplaatst op mijn andere blogsite (https://eetproblemenbijautisme.wordpress.com/2017/06/09/het-gaat-goed-en-slecht-tijd-voor-een-evaluatie/ ) In deze blog vertel ik eerlijk hoe het in de eerste week na de thuiskomst van mijn zoon vanuit de eetkliniek is gegaan. Ik vertel over hoop en teleurstelling. Lees gerust deze blog…

Rita

Voor degene die het leuk vinden; like onderstaande pagina en volg alle ontwikkelingen op de voet😀; https://www.facebook.com/rupsjedaan/

Advertenties

8 gedachten over “Soms snap ik er niks meer van….

  1. Wij hebben 4kindjes met een ‘probleem’.
    Juist bij onze kleinste weten we nog niet wat er scheelt.
    Maar toch stellen wij ons ook de vraag hoe het laters verder moet gaan.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s