Geplaatst in autisme, Ergotherapie, Overprikkeling, Sensomotorische Integratie therapie

Het jeukt, het kriebelt en het prikt!

“Mama, het kaartje prikt! Neeeee, die jurk kriebelt, die doe ik niet aan! Ik wil geen sokken aan! Mam, deze jas is te zwaar, die wil ik niet aan! Ik wil deze schoenen niet aan! Au, au..niet mijn haar kammen, dat doet zeer!

Honderden vragen

Hierboven citeerde ik zomaar een paar, van de (voor mijn gevoel) vele honderden, uitroepen die dagelijks, in zeer korte tijd, op mij worden afgevuurd. Helaas meestal ’s morgens vroeg, als ik nog niet helemaal op mijn best ben..(ik ben een avondmens) Het lijkt op zeuren, maar deze vragen zijn helaas wel iets meer dan zomaar wat “gezeur”. Nee, als onze dochter van vier, met deze vragen komt, kunnen wij haar niet negeren. Hopen dat zij vanzelf stopt met al deze vragen en “zeurende” opmerkingen, heeft geen zin. Zij heeft een zeer lage “prikkeldrempel” en voelt hierdoor elk naadje en elk etiketje in haar kleding. Het liefst loopt zij met losse haren, in haar ondergoed, of in een badpakje rond. (Ik krijg het al koud als ik naar haar kijk)

Te laat op school

Ik zal het maar niet hebben over die ochtend dat ik haar met geen mogelijkheid in haar kleren kreeg en haar 45 minuten te laat op school moest brengen, of over de keren dat zij liever thuisblijft in plaats van iets leuks met elkaar te gaan doen. Nee, om nu helemaal uit te gaan wijden over vorige week toen haar neefje werd geboren en zij niet mee wilde op kraamvisite, omdat ze geen kleren aan wilde, zal ik jullie besparen. Maar het geeft wél iets weer van de overlast die zij ervaart door haar overprikkeling. Zij houdt zóveel van baby’s…onbegrijpelijk dat ze liever kiest voor thuisblijven zonder kleren aan, dan meegaan en een lief klein baby-tje bewonderen.

Vijf kinderen

Wij hebben vijf (!) kinderen met “prikkelverwerkings-problemen”. De één heeft er wat meer last van dan de ander, maar allemaal hebben zij problemen op dit gebied. Hierdoor komt alle informatie ongefilterd binnen. Gelukkig zijn drie van onze kinderen enorm gered met medicatie, zodat de prikkels wat minder massaal binnenkomen. Vooral op school en als zij hun huiswerk maken, helpt dit heel goed.

Emily en Daniël

Bij Daniël en Emily komen de prikkels echter nog wél ongefilterd binnen. Emily is, naast dat zij ADHD heeft, ook hoogsensitief (HSP). Een zeer volle schoolklas, de vele (vaak onnodige) informatie die zij dagelijks binnenkrijgt en opslaat én de normale prikkels die bij haar dubbel zo intensief binnenkomen, zorgen ervoor dat zij op dit moment niet goed in haar vel zit. Het loopt over in haar hoofd. Het resultaat is een overbelasting van al haar zintuigen. Zij wil geen kleren meer aan, wil niet meer naar school, wil haar haren niet meer vast en voelt zich moe en misselijk, dus eet nauwelijks meer. Gedragsproblemen in de vorm van angst en woede zijn het gevolg. (Lichamelijke oorzaken zijn na doktersbezoek en bloedonderzoek uitgesloten)

De ergotherapeut

Omdat Daniël en Emily allebei wel wat extra hulp kunnen gebruiken om de prikkels die zij binnenkrijgen op de juiste manier te kunnen verwerken, werd het tijd om hulp in te schakelen. We begonnen onze zoektocht naar hulp bij een ergotherapeut. Wij hopen namelijk dat er een manier is om de binnenkomende prikkels te verwerken en op tijd te leren herkennen. Ik kreeg tijdens het intakegesprek, bij de ergotherapeut, een zeer heldere uitleg over de prikkeldrempel, de prikkelverwerking en de uiting van overprikkeling. Ik dacht dat ik alles al wist na de vele jaren als moeder in een huis vol AD(H)D-ers, maar ik kreeg veel nieuwe interessante informatie ….

“Emily en Daniël lijken erg veel op elkaar ”

Ik kijk de therapeute verbaasd aan. “Op elkaar lijken? Hoe bedoel je dat?”

“Nou, Daniël en Emily hebben allebei een zéér lage prikkeldrempel. Alles om hen heen wordt opgenomen, zonder de binnengekomen informatie te filteren. Het tikken van de klok, de auto die verderop in de straat rijdt, de muziek die boven uit één van de slaapkamers klinkt, maar ook elk geluidje wat zij zelf maken, wat jij maakt…ALLES!”

Zeer vermoeiend voor de kinderen.

Woede uitbarstingen

Als onze dochter van vier overprikkeld is, uit dat zich in woede uitbarstingen. ’s Morgens bij het aankleden, tussen de middag als ze thuis komt eten, of aan het eind van een schooldag, komt haar overprikkeling er uit en kan zij heel lang in zo’n bui blijven hangen. Niet leuk voor haar, niet leuk voor de grote kinderen in het gezin én niet leuk voor Daniël. (En dan hebben we het maar even niet over mama, die telkens opnieuw tot honderd moet tellen in haar gedachten, diep adem moet halen en heel begripvol en geduldig probeert te blijven)

Draaiend de overprikkeling kwijtraken

Aan Daniël is niet te merken dat hij óók zoveel last van overprikkeling heeft. Ik had hier eerlijk gezegd geen idee van. Na de uitleg van de ergotherapeute kan ik zijn gedrag meteen beter plaatsen. Als het hoofd van Daniël vol zit gaat hij rondjes draaien, zonder ophouden, tientallen keren. Met zijn handen op zijn oren of fladderend, draait hij maar rond! Ik verwacht vandaag of morgen een uitgesleten kring in mijn vloer aan te treffen. Maar, zoals ik al een keer in een eerdere blog schreef, kan hij zijn overprikkeling ook uiten in een enorme lachbui, zeg maar gerust de “slappe lach”. Ook trekt hij zichzelf terug..dan wordt hij dromerig en afwezig en reageert hij niet meer op ons. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die techniek zelf ook weleens toepas. Als ik 350 vragen in 10 minuten op mij afgevuurd krijg, sluit ik mezelf ook af. Dan ben ik tijdelijk even “Oost-Indisch” doof. Soms hoor ik dan ook echt even niks meer…heerlijk rustig. Ik kan me voorstellen dat Daniël de behoefte voelt om hetzelfde te doen als hij moe en overprikkeld uit zijn schooltje komt.

Benieuwd

De komende maanden gaan wij kijken of ergotherapie de kinderen kan helpen. Ze krijgen allebei senso-motorische integratie therapie. Een onderdeel hiervan is borsteltherapie. Ik ben erg benieuwd of dit de kinderen kan helpen om beter met binnenkomende prikkels om te gaan! Ze vinden de therapie in ieder geval héél erg leuk en ik vind het geweldig om te zien!

Rita

(P.s ik vind het heel bijzonder dat jullie massaal de facebookpagina van Rupsje Daan volgen (+800 volgers inmiddels!) Ik krijg zóveel leuke reacties op de blogs, foto’s, filmpjes en verhaaltjes die ik daar plaats…om stil van te worden! Bedankt voor jullie betrokkenheid❤ https://www.facebook.com/rupsjedaan/)

Advertenties

6 gedachten over “Het jeukt, het kriebelt en het prikt!

  1. Dank je voor je reactie. Ik denk dat Emily zó gestresst is van school dat de prikkels steeds erger worden. Nu maar hopen dat wij snel een oplossing kunnen vinden om school wat dragelijker voor haar te maken.

   Like

 1. Heavy met een gezin van 5 zeg. Respect voor jullie. Mijn zoontje heeft ook van die “dingetjes”, erg kieskeurig qua kleding ivm kriebels, geen lekker stof of gewoon geen goeie kleur, het naadje in z’n sok moet precies goed zitten etc. Tot voor kort altijd in z’n onderbroek willen lopen. Gel in z’n haar doen doet pijn, nagels knippen is eng (nee mama het doet geen pijn, maar het is een eng gevoel).. Ik heb er alleen nooit over nagedacht dat dit verband kan houden met over prikkeling. En dit terwijl we zo bezig zijn met prikkels in zijn omgeving zoveel mogelijk te beperken, zodat hij eindelijk een beetje rust in z’n koppie krijgt. Hier gaan we ook eens op letten. Bedankt voor de eye opener!
  Julie heel veel succes voor jullie gezinnetje!

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi, ik kwam je reactie in mijn spammailbox tegen. Sorry dat ik niet eerder reageerde! Wij hebben in totaal 6 kinderen. Het is pittig, maar mooi om moeder van ze te mogen zijn❤..ik kan daar elke dag nog blij van worden en dankbaar voor zijn. De ene dag is pittiger dan de andere dag.

   Wat je over je zoon schrijft dat zou over mijn dochter van 4 kunnen gaan!

   Hopelijk vindt je iets wat hem helpt!

   Sterkte met alles hoor!

   Liefs Rita

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s