Geplaatst in autisme, hetverhaalvanDaan, Kind en autisme, MKD, ontwikkelingsachterstand, ontwikkelingsniveau, taalontwikkelingsachterstand

Ik spreek Autitaal!

Goedemorgen lieve mensen,

Ik heb eindelijk door waarom papa en mama mij niet zo goed begrijpen. Het heeft even geduurd, maar opeens weet ik wat het probleem is;

Ik spreek gewoon een hele andere taal! Ik spreek Autitaal!

Ik praat met mijn ogen en met mijn lichaam (expressie), ik papegaai (echolalie), maar nog vaker zeg ik niks, ik zing liever! Praten met behulp van plaatjes (picto`s) vind ik het fijnste. Maar weten jullie waar ik wél goed in ben? Ik kan Engels praten. Daarom ben ik begonnen om het Engels van papa en mama een beetje bij te spijkeren. Ik geef ze elke dag een kwartiertje Engelse les en ik merk dat ze het best goed oppikken.

Met mijn zus Emmy kan ik gelukkig zonder woorden praten! Achter elkaar aanrennen en op de banken en bedden springen, gaat allemaal prima zonder te praten. Toch wil zij de Engelse lessen óók graag volgen! Ik moet jullie een geheimpje vertellen, niet tegen mama zeggen, hoor; Emmy leert veel sneller dan mama…hihi…

Kijk maar eens naar dit leuke filmpje;

Oh ja, over leren gesproken; ik ben deze week voor het eerst naar de Panda’s geweest. Er was vooraf wat verwarring en teleurstelling ontstaan, want als ik het woord “Panda” hoor, denk ik toch echt aan de dierentuin. Ik ging heel blij op pad, maar we stopten gewoon bij mijn schooltje. Ik dacht nog; Huh…zouden de Panda`s vandaag ook naar school moeten? Mama, nam mij mee naar een klasje vol met vreemde kindjes, maar helaas zonder panda’s. Gelukkig lagen er wél puzzels! Ik ben maar meteen aan de slag gegaan… Er stonden een paar juffen bij de deur, maar die had ik helemaal niet gezien. Mama maakte mijn “foutje” gelukkig weer goed, ze zei tegen de juffen; “Die flits die voorbijkwam was Daniël. Sorry, dat hij jullie geen gedag zei! Als hij puzzels ziet, is hij alles om zich heen vergeten.” Daar heeft mama gelijk in. Het maakt mij niet zoveel uit waar ik ben, als de puzzels maar mooi zijn.

20180315_124535431456743.png

Eerlijk gezegd waren déze puzzels een beetje te kinderachtig voor mij. Het waren puzzels van 10 á 20 stukjes, terwijl ik al puzzels van honderd stukjes maak. Gelukkig zagen de Panda juffen al snel dat ik goed kan puzzelen en hebben ze ‘grote-jongens-puzzels” voor mij gehaald. Die zijn eigenlijk voor de grote kinderen die naar de naschoolse opvang gaan, dus niet doorvertellen hoor!

Er gaat trouwens een hele lieve juf (ambulant begeleidster) met mij mee naar de Panda`s, om mij te leren iets “socialer” te worden. Haha, dat zal nog niet makkelijk worden….ik heb autisme, dan zijn “sociale vaardigheden” wel het laatste waar ik me druk om maak. Ik word liever puzzelkampioen!

Ik ga nu gauw even extra lief tegen mijn mama doen. Ze is een beetje zenuwachtig, want ze moet zo naar het ziekenhuis voor een operatie aan haar benen. Nét nu ik voor het eerst tegelijk met Emily vrij ben en we eindelijk naar het Nijntje museum kunnen gaan. Maar mama zei “beloofd is beloofd”, dus we gaan daar echt gauw een keer naartoe.

Een fijn weekend allemaal!

Kusje van Daan

Advertenties

2 gedachten over “Ik spreek Autitaal!

 1. Geweldig dat Daan zo goed Engels spreekt.Maar dat sociale stukje is natuurlijk moeilijket.Mooi geschreven en ik vind zo mooi hoe jij kan beschrijven de gevoelens van Daan.Het blijft voor mij een geweldig mannetje.Dikke kus voor Daan en voor Ma sterkte in het ZH💞💞

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je voor je lieve reactie😍❤…Dank je voor je compliment over mijn schrijven. Fijn om te lezen dat ik zijn gevoelens goed kan verwoorden. Ik hoop echt dat ik op deze manier een stukje inzicht kan geven over het leven met autisme.

   Liefs Rita

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s