Geplaatst in autisme, Autismeweek, De Eekhoeve, eetproblemen bij autisme, Ergotherapie, hetverhaalvanDaan, Kind en autisme, MKD, ontwikkelingsachterstand, taalontwikkelingsachterstand

“Ik ben niet raar, ik ben alleen maar heel bijzonder”

Goedemorgen lieve mensen

Deze week is het autismeweek. Hadden jullie dat al gemerkt? Ik heb ook autisme. Autisme is helemaal niet raar, alleen maar heel bijzonder. Ik ben niet gek, ik ben gewoon een klein beetje anders dan andere kindjes. Dat komt omdat het in mijn hoofd nét iets anders werkt. Iets met informatie die anders binnenkomt en op een andere manier verwerkt wordt. Sommige dingen kan ik sneller dan andere kinderen en over andere dingen doe ik juist weer wat langer.

Ik kan heel goed puzzelen, heel veel liedjes zingen, weet hoe alle dieren, kleuren, cijfers, en zelfs meubels in het Engels heten.Ik kan al heel goed tellen, alle cijfers en zelfs al letters herkennen. Ik zing ook het ABC lied al heel goed in het Engels én in het Nederlands! En..oh ja..ik kan ook heel goed tekenen!

Maar ik kan nog niet goed vertellen hoe het op school was, wat ik wil of nodig heb, nog geen antwoord geven als je iets aan mij vraagt. Ik kan me nog niet aan of uitkleden, draag nog luiers, kan nog niet alleen de trap op en af, durf alleen nog maar babyvoeding te eten en ben voor heel veel dingen bang, maar als jullie mij en andere kindjes met autisme beter leren begrijpen, weet ik zeker dat jullie zullen zeggen;

“Wij vinden kindjes met autisme niet raar! Nee, kindjes met autisme zijn heel bijzonder!”

Dan kijken jullie niet meer boos als wij in de winkel moeten gillen, in de stad niet lief mee willen lopen of in een restaurant beginnen te krijsen, maar dan weten jullie dat wij dit doen omdat wij teveel prikkels binnen krijgen. Dan vinden jullie het niet raar dat wij zo laat beginnen te praten, nog zolang in een buggy zitten, niet goed op onze beurt kunnen wachten en snel bang zijn voor hele normale dingen. Nee, dan kijken jullie niet meer verbaasd als wij gaan fladderen met onze handen als we enthousiast zijn, gaan bewegen met ons lichaam als we blij zijn, of met onze handen op onze oren gaan zitten als iets eng is, als de geluiden te hard of onbekend zijn, of gaan gillen als ons hoofd net even iets te vol zit.

Nee, dan houden jullie van ons zoals we zijn en accepteren jullie onze ‘eigenaardigheden’.

Ík doe heel hard mijn best om me aan te passen aan wat “normaal” schijnt te zijn en ga daarom al ruim anderhalf jaar naar het Medisch Kinderdagcentrum De Rupsjes toe, krijg eettherapie, logopedie, muziektherapie en ga om de week naar ergotherapie. Ik word steeds een beetje “normaler”. Ik leer om te gaan met alle prikkels die binnen komen en ga de wereld om mij heen steeds een beetje beter begrijpen.

Hoe goed wij ook ons best doen, hoeveel therapieën wij ook zullen volgen, bijzonder zullen wij altijd blijven.

Houden jullie ook al van bijzonder?

Vandaag wil ik een filmpje laten zien van mijn ergotherapie. Ik leer hier om niet zo snel bang te zijn en om beter met alle prikkels om te kunnen gaan. Het is spannend, maar ook heel erg leuk daar! Kijk maar eens hoe goed ik mijn best doe!

Volgende week vertel ik over de grote veranderingen die aanstaande zijn! Ik ben er namelijk achtergekomen waarom papa en mama zo druk zijn de laatste tijd. Waarom alles zo netjes is opgeruimd en zo lekker schoon is hier! Nu ga ik gauw naar de Eekhoeve! De koeien wachten op mij, ze hebben honger, dus ik ga ze eten geven!

Liefs van Daan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s