Geplaatst in autisme, Ergotherapie, hetverhaalvanDaan, Kind en autisme, ontwikkelingsachterstand, Overprikkeling, Sensomotorische Integratie therapie, taalontwikkelingsachterstand

Met ingehouden adem naar het strand…

Het strand. Fijn is het daar, hé?! Iedereen vindt het daar leuk! Of toch niet? Nou, ík vond het daar helemáál niet leuk! Doordat ik autisme heb en alle prikkels bij mij extra sterk binnenkomen, vond ik het daar vreselijk!

Het gebulder van de golven klonk oorverdovend. Het leken wel monsters die op mij af kwamen rollen en mij wilden grijpen. De zeewind floot pijnlijk hard in mijn oren. Die grote vogels, met hun griezelige snavels en koude ogen, krijsten angstaanjagend en kwamen bedreigend dichtbij. Het zand voelde aan als duizenden speldenprikjes in mijn blote voeten. En dan die brandende, felle zon, die zeer deed aan mijn ogen. Nee, een stranddag was voor mij afschuwelijk!

Het enige wat ik kon doen om de overweldigende prikkels buiten te sluiten, was in de buggy blijven zitten, mijn handen op mijn oren te houden, mijn ogen stijf dicht te knijpen en ondertussen hard te gillen, zodat mijn stem boven al die enge, onbekende geluiden uit zou klinken.

Zo was een stranddag voor mij. Tót afgelopen maandag..

Maandag was ik, na lange tijd, weer eens een dagje naar het strand. Mama hield gespannen haar adem in, bang voor een herhaling van die vreselijke, laatste keer…

Maar lieve mensen, dat was hélemaal niet nodig! Ik vond het daar juist ontzettend leuk! Het zand voelde zacht en warm en kriebelde aan mijn blote voeten. Ik moest hard lachen om de wind in mijn oren. De golven daagden mij uit om te komen spelen en de vogels zwaaiden vrolijk met hun vleugels.

Ik had eindelijk ontdekt hoe leuk het op het strand was! Wat wilde ik graag de golven in rennen. Steeds dieper. Lekker spetteren en helemaal nat worden.

Haha, ik huilde deze keer niet omdat ik het eng vond op het strand, maar omdat ik boos was dat ik niet dieper de zee in mocht. Wat was iedereen trots op mij! En al die prikkels? Die borstelde mama, voordat ik ’s avonds ging slapen, gewoon weer van mij af! (Ik krijg tegenwoordig óók borsteltherapie, net als mijn zus Emily)

Weten jullie waarom ik dit opeens allemaal durf? Ik denk dat dit komt door al het harde oefenen op mijn schooltje en bij de ergo-therapeut. Ik heb geleerd om niet meer bang te zijn als ik met mijn handen en voeten “vreemde dingen” aan moet raken. Ik heb geoefend met bonen, rijst en scheerschuim. Hierdoor durf ik dit jaar eindelijk in het zand te spelen. We hebben hard geoefend met water en sinds kort ben ik hier ook niet meer zo bang voor. En de angst voor de wind in mijn oren, de reden dat ik niet mee op de fiets durfde? Die heb ik óók overwonnen! Ik durf nu gelukkig mee op de fiets en was maandag ook niet meer bang voor de wind op het strand.

Wat was het een fijne dag! Ik heb hier helaas geen filmpje van, maar wél een paar mooie foto’s, gelukkig.

Een fijn weekend allemaal hoor!

Daan 💙

(p.s voor degene die nog willen weten wat ik vorige week zaterdag voor leuks heb gedaan; kijk maar eens naar dit filmpje; https://youtu.be/YLyANFK1ARo ik ben naar mijn opa en oma geweest. Zij zaten in hun vakantiehuisje op een camping in Nunspeet. Daar kun je zó fijn spelen! Mijn fietsje mocht mee en ik mocht glijden en springen.)

Advertenties

2 gedachten over “Met ingehouden adem naar het strand…

  1. Wat fijn! Altijd leuk zo’n stranddag, en dan is dit weer een mooie overwinning. Kleine stapjes, zijn grote stapjes. Mijn dochter vond de zee vorig jaar ook maar wat eng, (we wisten toen nog niet dat ze autisme had). Uiteindelijk is ze met ons beide hand in hand toch stukjes erin gaan lopen. Ben benieuwd hoe het dit jaar gaat.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s